За Хелоуин и смисъла от него

DSC_0037

Размитите контури често могат да бъдат заблуждаващи. Напрегнете взора си и се опитайте да отсеете истинското от измамното

Отново е онова време на годината… Дано сте се заредили с купища бонбони на килограм, защото най-вероятно десетки хлапетии ще атакуват входната ви врата, особено ако живеете в къща с двор. Поредната западна традиция, пробила си път на изток сякаш само за да ви отнеме така безценния уют и да щурмува личното ви пространство.

Всъщност вие нямате нищо против децата, но просто мислите, че е недопустимо да ви тормозят в този късен час и най-вече в такъв безобразен вид, като подражават на вещици и вампири, пръкнали се от някаква модерна американска приказка. А най-лошото е, че дори големи хора се занимават с тези простотии – всяка година по това време нощните клубове преливат от откачалки с по 5-6 слоя грим и всякакви други гадости по себе си.

В зависимост от нагласата ви, това може да е днешният ден за вас. Може би дори се гордеете със себе си, че не се поддавате на тези сатанински изкушения и твърдо отстоявате принципите си, връщайки се към святите български традиции и черпейки от мъдростта, пропита в тях през времето.

Еднодименсионалната нагласа винаги е по-предпочитаната. Тя ни позволява да живеем сравнително просто, без да затормозяваме разсъдъка си, и да действаме шаблонно, тоест да ръководим действията си спрямо някакъв утвърден поведенчески модел. Не звучи особено приятно да опишеш живота по такъв начин, но ако това ни прави щастливи, тогава защо не…

С еднодименсионалния подход обаче индивидът, който го е възприел, не само че не губи едно от най-важните си конституционни права – свободното изразяване на лична позиция – но и активно, дори настъпателно се възползва от него. Той често налага мнението си като правилното и единственото валидно такова. Ако питате този индивид какво има на гърба на монетата от 1 лев например, той едва ли би успял да ви даде адекватен отговор.

Всеобщата радост и сплотяването очевидно са нещо нередно, което трябва да бъде изтръгнато, а корена му – изгорен на клада, както са постъпвали с вещиците в Средновековието. Подобно на тях и днешните им последователи са неразбрани от една голяма част от обществото, въпреки че нито проповядват окултни учения, нито се кланят на дяволски божества. Те просто обичат да се забавляват.

  • Guest

    Напълно споделям мислите на автора и с удоволствие прочетох горните редове. Само преди 3 часа, пазарувайки бонбони и други лакомства в супера, касиерката възмутено изкоментира, че децата не знаели българските празници, пък почитали чуждите. Реаирах, че не е вярно, но не се впуснах в подробности, защото нямаше възможност за това. Бих казала на тези, които бързат да заклеймят приемането на чуждите традиции, че всъщност такава традиция има и у нас. Нима кукерите не носят същата идея за прогонване на злото или така наречените джамали или сурвакари. Нужно е само да се върнем около 1100 – 1300 години назад и ще разберем, че вероятно всички тези превъплащения имат общ произход. Но както казва авторът независимо от визията си такива дни като днешния са повод хората да се обединят и не на последно място, просто да се забавляват.