За People of Sofia

Изглед към страницата

People of Sofia е явление, което не се нуждае от подробно представяне. Създадената през 2013 г. Facebook страница за фотография на моменти и хора в София има над 125 000 почитатели. Публикуваните в нея снимки са красиви, непринудени и отлично композирани. Портфолиото от лица и истории е впечатляващо и бива разширявано ежедневно.

При такъв обем информация човек няма как да не се запита откъде идва тя. Кой е човекът, кръстосващ центъра на София, запечатващ хората и техните истории? И по-важно: какво цели да предаде със своите снимки? Очаква ли от нас да се чувстваме по определен начин, докато ги разглеждаме и дискутираме?

В интервю със сайта Boyscout Вихрен Георгиев, създателят на страницата, твърди, че не прави пропаганда и не изразява лично мнение, както и че се старае да бъде максимално неутрален при задаването на въпросите. И на пръв поглед това наистина е така. Всъщност, разглеждайки страницата, би ни било доста трудно да открием доводи за противното. Какво тогава не е наред?

Зад People of Sofia стои един-единствен човек. От интервютата става ясно, че Вихрен снима и модерира страницата сам. Той е единственият, който контролира съдържанието в нея, тоест решава кои хора да бъдат снимани, как да бъдат снимани, какви въпроси да им се зададат, дали снимките им да бъдат публикувани и т.н. С други думи, за да се озовете в People of Sofia, не е достатъчно да сте просто сред хората на София. Ако не притежавате специфичния набор от качества, които Вихрен търси у вас (каквито и да са те всъщност), той ще ви подмине. Ако посещавате центъра рядко, също няма да имате късмет; Вихрен снима предимно там заради по-голямото разнообразие от типажи.

Не съм първият, който критикува страницата. В последно време във Фейсбук се появяват пародии, които Вихрен докладва – не без основание

Всичко това означава, че селекцията от хора в People of Sofia не е случайна, още по-малко – представителна за града и неговото многообразие. Това не са хората на София такива, каквито всъщност са; това са хората на София през погледа на Вихрен – такива, каквито той иска да бъдат. Всичко, което виждате на страницата, е собствената му, добре композирана интерпретация на разиграващите се пред обектива му случки. Той сам хвърля светлината, в която са представени хората.

Така казано звучи все едно Вихрен е майстор манипулатор, но всъщност не е; той е просто човек, изразяващ себе си чрез фотография. В този смисъл да си фотограф не е по-различно от това да имаш дневник.

Книгата „Хората на София“ (издателство ЕГМОНТ) е поредното доказателство за това как Вихрен не иска да замесва себе си в проекта. Името му не е на корицата

Неудобството идва оттам, че Вихрен се разграничава от страницата си. Неговото име не присъства на нея, а в общуването с феновете ѝ той си служи с ние и нас: Понякога ни забелязват. Оставаме с впечатлението, че зад страницата стои екип от поне двама души, но това не е така.

За справка: подходът на Humans of New York, първообраза на всички подобни страници, е далеч по-коректен. Собственикът ѝ Брандън Стантън застава зад името си. И въпреки че няма претенции за обективност, успява да обрисува една значително по-правдободобна и разнообразна картина на големия град. За разлика от People of Sofia, снимките му са предимно с илюстративен характер и не блестят с особена художествена стойност или пък замисъл.

Последната ми критика към People of Sofia е отношението ѝ към феновете. Вихрен редовно трие коментари под снимките, които по някакъв начин накърняват честта на хората на тях – отново, по неясни критерии, които той сам задава. Вероятно повечето от тези коментари действително са били обидни или нецензурни – нещо, което е трудно да установим, при положение че вече ги няма, – но дали това важи за всички? И правилно ли е да се заглушава мнението на хората, било то и негативно? Какъвто и да е отговорът на тези въпроси, належащият проблем остава: Вихрен допуска онези коментари, които по негова преценка заслужават да останат на страницата и които не пречат на наратива, който той задава чрез снимките и историите си.

От личния профил на Вихрен във Facebook. Страницата му може би не е най-доброто място откъм управление на съдържанието, където можете да сте

Всичко, което виждате и четете в People of Sofia, е такова, каквото Вихрен иска да бъде. Вие сте в неговия свят, в неговата версия на София. И всеки, който я вижда по различен начин, може да напусне.