Хората се отказаха дори от Гугъл

Това е тема с продължение. Първата статия можете да прочетете тук.

life_before_google1В технологична ера като тази всяка необходима информация обикновено e на един клик разстояние. Въпреки това елементарно действие като търсене в Google се оказва непосилно за някои и изглежда надхвърля прага на техните възможности.

И все пак търсенето в Google не винаги е толкова просто, колкото изглежда. Има множество хитри трикове, с чиято помощ може да бъде оптимизирана търсачката, а всеки, който я използва ежедневно, най-вероятно знае, че неправилната формулировка на запитването често може да доведе до незадоволителни резултати. Този проблем възниква както при прекалено общи, така и при прекалено конкретни търсения. Ако например търсите супермаркет в близост до вас и въведете в полето „супермаркети в София“, трудно ще намерите това, което ви трябва. Подобен успех бихте имали и със „супермаркети близо до Съдебната палата“ – макар и тук запитването да е по-конкретно, шансът Google или която и да било търсачка да генерира адекватни резултати при подобно търсене не е особено голям.

Така Google в един момент се оказва негоден за разрешаването на обикновен всекидневен проблем въпреки изумителната си слава на инструмент за набавяне на информация. В конкретния случай разговор с познат например би довел до по-добри резултати.

И все пак не бива да забравяме едно: както повечето неща в живота, така и Google въпреки привидно простия си интерфейс изисква от нас да се учим и усъвършенстваме като потребители. А за това преди всичко е необходимо търпение. Обаче за колко хора времето, прекарано в овладяването на този невероятно мощен инструмент, е добре инвестирано време?

Трябва да се възползваме от ресурсите, които епохата ни предоставя. Ако все пак избирателно решим да не го правим, пак някак бихме могли да се оправим – с малко старомодна креативност например. Ако обаче и тя ни липсва, оставаме на сухо.

В заключение ще си позволя да променя прословутото изказване на Айнщайн, така че да пасва на потребностите на нашето собствено време:

Не е важно да знаеш всичко, важното е да знаеш как да го намериш.