Духът на Коледа

Коледа е празник на всеобщото щастие - на вашето също, но не конкретно

Коледа е празник на всеобщото щастие – на вашето също, но не конкретно

Коледа е може би единственият празник, приготовленията за който започват два месеца по-рано. Украсените елхи и гирляндите, които понякога виждате още в началото на ноември, всъщност са част от внимателно планувана маркетингова стратегия, целяща да ентусиазира масите покрай наближаващия празник. И независимо дали сте обхванати от всеобщото въодушевление, изразяващо се най-често в трескаво търчене насам-натам и харчене на заделени специално за това пари, като консуматори вие също трябва да се включите в играта и да дадете своя принос за развитието на икономиката.

Най-общо има два начина да направите това: или предвидливо да напазарувате по-рано, за да избегнете навалиците седмица преди празника, или в последния възможен момент да се опитате да закърпите положението с една експресна разходка из големите търговски вериги.

Но може би изпускате нещо фундаментално в целия този процес? Къде отиде „духът на Коледа“, за който всяка година ви натякват по телевизията и в киното? Много вероятно е вече да сте стигнали до тъжното заключение, че не сте имали вълнуваща Коледа от детските си години насам.

Можете да обвинявате комерсиализирането на празника и като цяло ценностния упадък за това и сигурно сте прави донякъде. От друга страна обаче е нормално мисълта за Коледа да не предизвиква такова вълнeние у вас, както преди години, независимо от сегашните обстоятелства. И докато продължавате всеки път да я празнувате по същия начин, това няма да се промени.

Но докато разчупването на рутината в повечето случаи е нещо хубаво, то тук неговите предимства са съмнителни. Това е така, защото Коледа е празник, който не засяга всеки поотделно. В него участва цяла една общност, която изисква от своите членове ако не друго, то поне присъствие – както в мола, така и на семейната трапеза. В този празник е заложено колективно, а не личностно щастие, а то във всички случаи зависи от повече от един човек. Зависи от вас и това си е сериозна отговорност. Затова се вземете в ръце и весели празници!